Fem gode forslag til en frisk og fin hekk

Dokkerose 'Defender' E – ROSNITDEF

6. januar 2021

Har du planer om å anlegge hekk i hagen, på hytta eller i et større anlegg? Blant E-plantene finner du flere gode alternativer som vil gi deg en frisk og fin hekk med det uttrykket som du ønsker.

Hva som er den perfekte hekk er selvsagt en subjektiv sak, derfor gir vi deg noen gode tips som et utgangspunkt for at du kan gjøre dine valg.

  1. Hvorfor planter du hekken, skal den hindre innsyn, være en avgrensning eller bare være noe pent å se på?
  2. Hvor mye arbeid ønsker du å utføre for at hekken skal se pen ut?
  3. Ønsker du at hekken skal dekke hele året gjennom, eller er det greit at den minster løvet?

Dersom du kan leve med at hekken mister bladene på høsten, så har løvfellende planter den fordelen at de vanligvis etablerer seg raskere. I tillegg vil du raskere oppnå størrelse på hekken.

En vintergrønn hekk gir samme skjerming hele året, blir vanligvis tettere og slipper ikke noe løv som må ryddes. Men en vintergrønn hekk behøver også planlegging og et visst vedlikehold for at den skal utvikle seg slik du ønsker. Vintergrønne hekker vil også kunne gi noe støyreduksjon, dersom det er et element som er viktig for valget ditt.

Planting av hekk

  • Grav: Der du ønsker at hekken skal stå graver du en dyp renne. Pass på at denne er så dyp at hekkplantene vil få god plass til røttene som skal etablere seg. Alle store steiner og annet som kan hindre vann å komme til må fjernes.
  • Plant: Sett ned plantene med ønsket eller anbefalt avstand og legg på jorden du har spadd opp.
  • Sikre næring: Sjekk at jorda som plantene skal etablere seg i er egnet for at de skal få den næringen de trenger. En mix av plantejord og kugjødselkompost er et godt tilskudd dersom jorden er veldig sandholding eller du mistenker at den har lite næring. Denne mixen legges i så tilfelle oppå jorden, ikke i plantehullet, etter at planten er satt ned.
  • Vann: En nyplantet hekk må vannes rikelig flere ganger pr uke til den begynner å etablere seg. Får den for lite vann vil den ikke klare å ta opp nok næring til å få en god start.

Vedlikehold av hekk

  • Gjødsling: Den første sesongen bør hekken få en næringsdose av plantejord blandet med kugjødselkompost to-tre ganger gjennom sesongen. Dette kan du også gjenta etter behov, minimum en gang pr vår, da hekken både vil se friskere ut og ha en bedre vekst dersom den har tilgang på tilstrekkelig med næring.
  • Klipp eller trimming for å oppnå ønsket form eller vekst, ideelt et par ganger hvert år.

Under finner du noen hekkeplanter som vi vil anbefale deg å se nærmere på, dersom herdighetssone og andre stedlige forhold stemmer overens med det som er oppgitt for planten.

Alle hekkeplanter i E-plante sortimentet finner du her:

Fremhevede hekkeplanter:

Filter Sorter resultater
Nullstill Bruk
Bilde
Informasjon
Agnbøk FORUM® E (fk Tøyen) – CARBETFOR
B
Busker
T
Trær
Agnbøk FORUM® E (fk Tøyen)
Alletrær
Buskfelt
Hage
Klippethekk
Parktre
Tregruppe
Veianlegg
Farge:
Gul
Lys:
Sol
Sol
Halvskygge
Halvskygge
Skygge
Skygge
?

Agnbøk FORUM® E har særlig stor prydverdi under blomstringen om våren, når de karakteristiske fruktsamlingene modner utover sommeren og om høsten når bladene får den attraktive, gule fargen. Trærne egner seg svært godt som frittstående i parker og langs gater, men Agnbøk er også mye brukt til klipt hekk.

Herdighet:
H4
H5
Høyde:
15
20
Blomstring:
Mai
N
Y
H
E
T
Hybridildkvede LAVA® E – CHAX SLAV
B
Busker
Hybridildkvede LAVA® E
Bunndekke
Buskfelt
Frihekk
Hage
Skråning
Farge:
Rød
Lys:
Sol
Sol
Halvskygge
Halvskygge
?
Hybridildkvede LAVA® E får mørkrøde blomster i juni. Nokså sent på høsten gir den atskillig større aromatiske frukter enn vi finner hos småildkvede (C. japonica). Herdigheten synes å være bedre enn hos andre kultivarer i hybridgruppen. Greiner som blir tatt inn til driving om våren, er svært dekorative. De aromatiske fruktene modner i oktober-november og kan nyttes til matlaging, men helst etter at de har frosset. Fruktene er rike på pektin og egner seg særlig godt til gelé. De kan også tas inn for duftens skyld.
Herdighet:
H4
Høyde:
0.4
1.5
Blomstring:
Mai
N
Y
H
E
T
Bøk UMBRA® E (fk Bokemoa) – FAGSYLUMB
B
Busker
T
Trær
Bøk UMBRA® E (fk Bokemoa)
Alletrær
Buskfelt
Hage
Klippethekk
Parktre
Skråning
Tregruppe
Veianlegg
Farge:
Uanselig
Lys:
Sol
Sol
Halvskygge
Halvskygge
Skygge
Skygge
?

Bøk UMBRA® E er norsk utvalg med opphav i det viktige edelløvtreslaget fra den velkjente bøkeskogen ved Stokke. Bøketrærne kan bli opptil 300-400 år gamle, og her i landet blir de 5-25 meter høye.

Herdighet:
H5
Høyde:
20
25
Blomstring:
Mai
Juni
N
Y
H
E
T
Praktgullbusk 'Nana' E – FORINTNAN
B
Busker
Praktgullbusk 'Nana' E
Bunndekke
Buskfelt
Frihekk
Hage
Solitærbusk
Farge:
Gul
Lys:
Sol
Sol
Halvskygge
Halvskygge
?
Den laveste av gullbuskene. Meget herdig og fin, tett bunndekker som setter farge i hagen i april. Får også gule høstfarger.
Herdighet:
H6
Høyde:
0.5
0.6
Blomstring:
April
Mai
N
Y
H
E
T
Vanlig liguster ØYVILL® E ('Epløyv') – LIGVULØYV
B
Busker
Vanlig liguster ØYVILL® E ('Epløyv')
Buskfelt
Frihekk
Hage
Klippethekk
Skjermbeplanting
Solitærbusk
Farge:
Hvit
Lys:
Sol
Sol
Halvskygge
Halvskygge
Skygge
Skygge
?

Norsk, bladfellende liguster fra verdens nordligste forekomst i Oslofjorden! Flott til klippet hekk, men smal nok til fri hekk.

Herdighet:
H4
H5
Høyde:
3
3.5
Blomstring:
Juli