Kan Nobelprisvinnende teknologi (CRISPR) benyttes for å utvikle hageplanter med lavere spredningspotensial?

Utvalgsarbeid i Norden har hatt som mål å finne planter som lett lar seg formere i planteskole og samtidig tåler det nordiske klimaet. Egenskaper det er fokusert på er herdighet, dekkevne, voksekraft og formeringsevne. Det er et paradoks at de samme egenskapene nå vurderes som risiko-egenskaper og medfører oppføring som fremmede arter med svært høy eller høy risiko for norsk natur i Artsdatabankens Fremmedartsliste. Dersom vi lykkes med genredigerte planter som utvikler frø som ikke er spiredyktige eller blomster som er sterile, så vil resultatet være planter med de samme egenskapene, men med lavspredningsrisiko.
Hagebusker er populære planter i norske hager fordi de har vakre blomster eller frukter, og fordi de skjermer for innsyn fra veier og naboer. Buskene bringer dessuten en liten bit av skogen inn i boligområdene – noe både mennesker og fugler setter pris på. Mange av disse populære hagebuskene hører imidlertid ikke hjemme i Norge og kan gi alvorlige konsekvenser for biologisk mangfold dersom de sprer seg utenfor hagegjerdet. Planter som utgjør svært høy risiko eller høy risiko i norsk natur er oppført på Artsdatabankens Fremmedartsliste. De kan for eksempel påvirke det naturlige økosystemet og utkonkurrere stedegne arter, eller opptre som ugress i landbruket og i private hager.
Eliteplanter Norge SA ønsker i dette utviklingsprosjektet å bruke genredigeringsteknologien CRISPR til å utvikle sterile planter til hage og anlegg og derved redusere risiko for norsk natur. Bruk av CRISPR-teknologi for å gjøre hageplanter sterile vil både være en ny produksjonsmetode og resultere i et bærekraftig produkt med helt nye egenskaper som vil være av stor økonomisk interesse for norske produsenter av hage- og landskapsplanter.
Prosjektet forventes å være fullført i løpet av 2024.